BÅLING

For å lage et bål, trenger du … 

   

… en bålplass. Bruk helst en bålplass som allerede finnes, så det blir minst mulig spor i naturen. Pass på at ikke det er noe i nærheten som kan ta fyr. 

tørr ved. Det går ikke an å fyre med våt ved, det blir bare røyk. Det er lurt å ta med noen vedkubber hjemmefra. Da vet du at veden er tørr og du ødelegger ikke de levende trærne.   

Tips: Hvis du lurer på om veden er tørr, kan du slå kubbene mot hverandre. Tør ved lager en skarp, fin lyd. Fuktig ved har en myk, dump lyd.  

… noe tørt som tar lett fyr, for å gi resten av veden litt starthjelp.  

Tips: Du kan spikke fliser, eller lage «fakkelved» – hvis du fliser opp kanten på veden eller pinnene, tar det lettere fyr. Du kan også finne tørre kvister og kongler i skogen.  

Du kan også lage deg en superkongle! Oppskriften finner du her. 

… luft. Ikke legg kubbene for tett – bålet trenger oksygen for å brenne.  

PS: Husk at det ikke er lov å tenne bål i skogen mellom 15. april og 15. september. Det er fordi skogbrannfaren er større når det er varmt og tørt. Hvis du oppdager at det brenner i skogen, ring brannvesenet på nødnummer 110. 

Bålmat 

Ostesmørbrød 

Du trenger: Brødskiver, ost, skinke, eller annet pålegg du liker. 

Slik gjør du: Legg pålegget mellom to brødskiver. Pakk inn smørbrødet i aluminiumsfolie. Legg dem i glørne til osten smelter. 

Pølser 

Du trenger: Pølser og pinner. Ketchup, sennep og pølsebrød eller lomper hvis du vil ha. 

Slik gjør du: Tre pølsene på en spiss pinne, og grill dem over bålet.  

Pinnebrød 

Du trenger: Lag pinnebrøddeig hjemme, eller ta med ferdig pizzadeig fra butikken. 

Oppskrift: 4 dl hvetemel, 0,5 ts salt, 2 ts sukker, 2 ts bakepulver, 5 ss olje, ca 1,5 dl vann. Bland alt det tørre først. Tilsett vann og olje, og rør det sammen til en glatt deig. Hvis den blir for klissete kan du drysse på litt mer mel. Pakk deigen i en pose med litt olje, så den ikke klistrer seg fast. 

Slik gjør du: Spikk pinner, og tvinn deigen rundt pinnene. Deigen skal ikke være så tykk – da blir den ikke ordentlig gjennomstekt. Stek over glørne.  

Tips: Snurr dem sammen med ost, eller dryss på kanel og sukker før du steker dem! 

Bålpizza 

Du trenger: Tortillalefser, tomatsaus, ost og valgfritt fyll. Stekepanne til bålet. 

Slik gjør du: Smør tomatsaus på en tortillalefse, legg på ost og fyll, og stek den i en panne over bålet. 

Tips: Bruk stekepannen til å varme brødskivene dine! 

Popcorn på bål 

Du trenger: Popcornkjerner, olje, salt og aluminiumsfolie. 

Slik gjør du: Legg popcorn og olje i en stor foliepakke. Lukk den godt. Fest den i en pinne eller legg den ved glørne til den begynner å poppe. 

Foliebakte grønnsaker 

Du trenger: Grønnsaker du liker, salt og pepper og litt olje. 

Slik gjør du: Kutt grønnsakene i små biter. Legg dem i folie med litt olje og krydder, og pakk tett. Legg pakken i glørne i 20-30 minutter. 

Tips: Gjør ferdig pakkene hjemme før du går på tur! 

Sjokoladebanan 

Du trenger: Banan, sjokolade og aluminiumsfolie. 

Slik gjør du: Skjær et snitt i bananen uten å fjerne skallet. Fyll med sjokolade, pakk inn i folie, og legg i glørne i 5-10 minutter. 

Tips: Fyll bananen med marshmallows også! 

Fisk i folie 

Du trenger: Fiskefilet, smør eller olje, sitron, krydder og aluminiumsfolie. 

Slik gjør du: Legg fisken i folie med smør, sitron og krydder. Pakk godt, og legg i glørne i 15-20 minutter. 

Tips: Bruk glør, ikke flammer. Mat stekes jevnere og svir seg mindre over glør enn i direkte flammer.